centralasian (centralasian) wrote,
centralasian
centralasian

_____________________[PRO] conceptual flexibility of categorizations



Forms of meaning, meaning of forms

Bruno Gaume , Karine Duvignau , Olivier Gasquet , Marie-Dominique Gineste
Journal of Experimental & Theoretical Artificial Intelligence, Volume 14, Number 1/March 01, 2002, pp 61 - 74

Abstract:

If work in psychology has clearly brought to light that 'conceptual flexibility' exists in the categorization of objects, which led to re-questioning the traditional conception of categorization which considers rigid and discontinuous categories, it is not the case in linguistics and psycholinguistics.

We propose, through highlighting the role of analogy in the categorization of verbs, to defend the idea of semantic flexibility which constitutes a linguistic counterpart to psychologists' advances on categorization. Accordingly, it is shown that the production of 'metaphoric' verbal utterances by adults and more particularly by 2/3-year-old children reflects analogical categorization of verbs which makes it possible to argue in favour of a computational model of the role of analogy in the semantic network of the verb lexicon.



дело не только в нечеткой (аналоговой) природе категоризации... гораздо более существенна ее динамическая организация, сложно зависящая сразу от нескольких контекстов, да ещё и "шума"... вот на что любая иа рано или поздно наталкивается... вот бы о чем с овцой поболтать... чувствую, однако, свою к тому неготовность...

и ведь это проблемно даже в случае стабильных систем - а что, если сама система меняется (развивается), в том числе, и в некоторой зависимости от вашего с ней взаимодействия...

вот например, читаете вы книгу (текст), а завтра он уже меняется, причем в завимиости от того, как вы его поняли вчера... не просто смысл его меняется (это-то и так происходит), но сам текст... или тот же текст изменяется после того, как его прочитала ваша жена... или не жена (тут дальше nasha_sashaу надо разрабатывать тему...)

ps: я не читал пока самой статьи, и не знаю, играют ли авторы с ее названием... любые такие перевертыши, флип-флопы, "бросют вызов", как это тут говориться, жесткой категоризации... городская овца или овечий город? центральная азия или азиатский центр?


meaning
information_aggregation
information_categorization
information_architecture
metaphor
semantic_flexibility
multiple_self
Subscribe

  • C новым годом!

  • Yay, Day One!

    Первый день без дождя за, как уже кажется, сто лет.... Мы почти что видели солнце!

  • Ответ про

    Так вот, это не " вьетнамки в болотах Тверской губернии", в вовсе бельгийки ( и бельгийцы, на заднем плане) начала 20 века, работающие…

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments